dinsdag 25 oktober 2022

Verhalenavond over de Ommekeer

Ameland Vertel! doet dit jaar weer mee met de provinciale Verhalenavond. Op heel veel verschillende plekken in Fryslân stappen vertellers voor het voetlicht om over een Ommekeer te vertellen.

Verhalenavond is dit jaar voor de vijfde keer, een lustrum, en elke keer deed Ameland Vertel! mee. Verhalenavond is een productie van Pier21.

"Het thema van dit jaar is ‘De Ommekear’", schrijft de organisatie. "We kennen allemaal een moment, waarop het leven een grote wending nam: De Ommekeer/De Ommekear. Verhalen geïnspireerd op zo’n gebeurtenis behoren tot de mooiste om te vertellen en om naar te luisteren. Ferhalen dy’t dêr op ynspirearre binne, binne de moaisten om te fertellen en om nei te harkjen." Tijdens Verhalenavond wordt vertellen in je eigen taal, in je eigen dialect, als een opsteker beschouwd. Er wordt die avond op het vasteland
van Friesland in het Fries verteld, maar ook in het Nederlands, Bildts, Liwwadders of welke taal of welk dialect ook. Mijn verhaal gaat deels in het Amelands.
 
De
organisatie: "Een lustrum dus! Wat in 2018 begon willen we doorgeven aan volgende generaties. Het vertellen van verhalen op een donkere maar sfeervolle herfstavond. Luisteren naar persoonlijke verhalen, elkaar ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen. Het verbinden van mensen dat is waar Verhalenavond in uitblinkt en waar we met zijn allen behoefte aan hebben." Tegen de vertellers die vorig jaar ook hebben meegedaan zegt Verhalenavond: "
Het doel van Verhalenavond is dat het een traditie wordt en tradities bouw je samen. We zouden het dan ook fantastisch vinden dat je dit jaar ook weer meedoet aan Verhalenavond!"

Ameland Vertel! doet zeker weer mee. De twee locaties waar verteld gaat worden zijn de Heerskamer in De Zwaan in Hollum en De Vlindertuin in Nes. Verschillende vertellers van Ameland Vertel! vertellen op 18 november over een ommekeer: Joke Mosterman, Tzeitl Locher, Selma Dubbeld, Dimphy Timmers, Jester-Nynke Schoustra en Jeanet de Jong treden aan. Het exacte programma laten we nog weten. Verhalenavond begint om 19:00 uur.

Verhalenavond 
  • in heel Fryslân en op Ameland
  • 18 november 2022
  • De Zwaan, Zwaneplein 6 in Hollum
  • De Vlindertuin, Polderweg 2 in Nes
  • 19:00 uur start
  • entree vrije bijdrage in de hoge hoed
In De Zwaan vertellen Selma, Tzeitl en Jeanet.
☺Selma vertelt 'De oude vrouw peinst over haar jeugd'
☺Tzeitl vertelt 'De plannen van de koning'
☺Jeanet vertelt 'Ommekeer van Olfert P'

In De Vlindertuin vertellen Joke, Dimphy en Jester Nynke.
☺Joke vertelt 'Ik heb een schip gekocht'
☺Jester Nynke vertelt 'De Plaats of De Boerderij'
☺Dimphy vertelt 'Hanneke tanneke toverheks'


Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Hidde Kat wandeling door Hollum