dinsdag 15 november 2022

De ommekeer van Olfert P.

Scheepsportret van Laps schip

Ameland Vertel! doet weer mee aan de Friese Verhalenavond, de lustrumeditie. De twee locaties waar verteld gaat worden zijn de Heerskamer in Herberg De Zwaan in Hollum en De Vlindertuin in Nes. Verschillende vertellers van Ameland Vertel! vertellen op 18 november over een ommekeer: Joke Mosterman, Tzeitl Locher, Selma Dubbeld, Dimphy Timmers, Jester-Nynke Schoustra en schrijver dezes treden aan. Een groot deel van de verhalen berust op waargebeurde geschiedenissen, zoals die over Olfert Pieter Lap.


De Ommekeer van O.P. Lap
Het thema van deze Verhalenavond is De Ommekeer en mijn verhaal gaat over de ommekeer van gezagvoerder Olfert Pieter Lap: De Ommekeer van Olfert P. De foto is van een gouache van  het schip waar hij als kapitein op voer, de Christina Agatha. Het origineel is te zien in het Sorgdragershuuske van Museum Sorgdrager. Het hangt in de kamer met de bijbelse wandtegels en de bedsteewand. Boven een van de bedsteden hangt het. Als er toch iemand een ommekeer heeft gemaakt dan is het O.P. Lap wel, al ging dat buiten hemzelf om. Een bijzonder verhaal over een bijzondere man en een heel bijzondere gebeurtenis.

Eerste verhaal om 19:00 uur
Verhalenavond begint om 19:00 uur. De eerste ronde van drie verhalen begint om 19:00 uur, de tweede ronde start om 20:00 uur. 

De verhalen op Ameland duren ongeveer 15 minuten en als er plek is kan publiek tussen twee verhalen door binnenkomen en aanschuiven. 

Is er na 20:45 uur nog publiek dat de drie verhalen wil horen, publiek dat bijvoorbeeld eerst in Nes wil luisteren en daarna nog graag Hollum wil horen, dan vertellen we nog een derde ronde, die begint om 21:00 uur.

Verhalenavond 

  • in heel Fryslân en op Ameland
  • 18 november 2022
  • De Zwaan, Zwaneplein 6 in Hollum
  • De Vlindertuin, Polderweg 2 in Nes
  • 19:00 uur start, tweede ronde 20:00 uur, derde ronde 21:00 uur, nazit om 21:45 uur
  • entree vrije bijdrage in de hoge hoed

In De Zwaan vertellen Selma, Tzeitl en Jeanet.

Selma vertelt 'De oude vrouw peinst over haar jeugd'

Tzeitl vertelt 'De plannen van de koning'

Jeanet vertelt 'De Ommekeer van Olfert P'


In De Vlindertuin vertellen Joke, Dimphy en Jester Nynke.

Joke vertelt 'Ik heb een schip gekocht'

Jester Nynke vertelt 'De Plaats of De Boerderij'

Dimphy vertelt 'Hanneke tanneke toverheks'

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Hidde Kat wandeling door Hollum