zaterdag 12 februari 2022

Winterverhalen in Museum Sorgdrager

Museum Sorgdrager in Hollum heeft een tentoonstellingen met schilderijen rond winter op Ameland. Die tentoonstelling leent zich als de beste voor verhalen over het eiland vol sneeuw en ijs. In de kerstvakantie liep dat allemaal een beetje mis door de coronamaatregelen van toen. Het museum mocht niet open. In de voorjaarsvakantie kan het wel. Het is nog steeds winter, de schilderijen hangen er nog en de vertellers willen wel.

Joke Mosterman, Jester Nynke Schoustra, Aukje van Dijk, Tzeitl Locher, Dimphy Timmers, Selma Dubbeld en ik, Jeanet de Jong, vertellers van vertelgroep Ameland Vertel! doen de Wintervertellingen.

Joke vertelt het ijzingwekkende verhaal van Theo Mostermans oudste broers die ternauwernood een oversteek over het dichtgevroren wad overleefden.

Jester Nynke put uit de herinneringen van haar schoonmoeder, die middenin een koude en sneeuwrijke winter met de heli naar Leeuwarden moest worden vervoerd. Ze moest even naar het ziekenhuis en er was geen andere weg dan via de lucht. Of ze toch nog een beetje heeft kunnen genieten van het witte Friese landschap?

Februari 1956 - Foto uit collectie Lia Hoekstra

Aukje vertelt over de thuisreis met De Bolle, een stormachtig verhaal over het schip, de schipper en zijn 11-jarige zoon en de sneeuwjacht op het wad.

Tzeitl haar verhaal heet ‘Een wonderbaarlijke winter op Ameland’, over een winter die wonderbaarlijk winters werd.

Dimphy komt met een geschiedenis over een ijsbreker en levensgevaarlijke ijzel. ‘Sneeuw en ijs’ is de titel. 

Het verhaal van Selma gaat over kachel Moortje, die voor de winter van zolder wordt gehaald. Hoe Ameland er tijdens die strenge winter warmpjes bij zat kun je horen tijdens de Winterverhalen in Museum Sorgdrager.

Bij mijn verhaal gaan we op arrensleetocht en langs metershoge sneeuwmuren; we duiken de winter van 1956 in. Die winter werden er tijdens een sneeuwstorm in Hollum en Ballum vijf kinderen geboren in twee dagen, vijf baby's én een verschrikkelijke sneeuwman.

 

In de voorjaarsvakantie

De verhalen worden verteld tussen 14:00 en 16:00 uur. Elk verhaal duurt ongeveer acht minuten en je kunt één verhaal beluisteren of allemaal. Stap binnen tussen de verhalen in, bij de wisselingen van de wacht en niet tijdens een verhaal om niet te storen. Per vertelmiddag zijn er twee of drie vertellers aanwezig.

  • Dinsdag 22 februari 2022 – Jester Nynke en Tzeitl en Aukje
  • Donderdag 24 februari – Dimphy en Jeanet en Joke
  • Zaterdag 26 februari – Dimphy en Joke en Jeanet
  • Dinsdag 1 maart – Jester Nynke en Jeanet
  • Donderdag 3 maart – Aukje en Selma en Joke
  • Zaterdag 5 maart – Aukje en Selma en Tzeitl

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Hidde Kat wandeling door Hollum