vrijdag 27 mei 2022

Bunkerdag met verhalen

Op zaterdag 28 mei doet Ameland mee aan de Nationale Bunkerdag, door rondleidingen in het Bunkermuseum te geven en met verhalen.

Om 14:00 uur en om 16:00 uur is er een verhalenronde met twee verhalen die ik mag vertellen. In het Bunkermuseum, in de duinen achter Sier aan Zee.

Het eerste verhaal heet 'Lenie uit Amsterdam' en vertelt over een kind dat aanvankelijk drie weken en later nog een keer een paar maanden op het eiland verbleef in een gezin dat eerst vreemd voor haar was maar alras vertrouwd werd. Lenie was een van de vele oorlogskinderen. In hetzelfde gezin in Hollum verbleven ook twee Amsterdamse jongetjes, Bennie en Loekie.

Het tweede verhaal heet 'Wij mogen niet meer zwijgen' en gaat over Kardinaal Johannes de Jong die als Jan de Jong in Nes geboren werd en op Ameland opgroeide. In de oorlogsjaren was hij Aartsbisschop van Utrecht en woonde en werkte hij in het Aartsbisschoppelijk Paleis aan de Maliebaan in Utrecht, de straat waar ook het kantoor van de zaakgelastigde van nazi Rijkscommissaris Seyss-Inquart stond. De Maliebaan was een spannende straat in de jaren 1940 tot 1945.

Bekijk hier het hele programma van de dag.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Hidde Kat wandeling door Hollum