woensdag 23 juni 2021

Herberg De Wolf van Vertellers in Fryslân

Vertellers in Fryslân, een groep collega-vertellers van Ameland Vertel! van het Friese vasteland heeft in coronatijd een mooi project bedacht en uitgewerkt, dat ze nu aanbieden aan kleine podia, theatertuinen en wie maar ruimte heeft voor de voorstelling. Zo af en toe kruisen de wegen van Vertellers in Fryslân en de vertellers van Ameland elkaar. Zo ontmoette ik Tryntsje van de Wal, waarmee ik nog in Leeuwarden op school heb gezeten, op Terschelling tijdens de Verteldriedaagse van de Vertelacademie in de Volkshogeschool aldaar. We wisten toen nog niet van elkaar dat we aan het vertellen waren geslagen. Tryntsje zit in de vertelgroep met Frank Belt, de verteller uit Harlingen die workshops heeft gegeven op Ameland en waaruit uiteindelijk Ameland Vertel! is ontstaan. Soms leveren ontmoetingen zulke leuke dingen op.

Maar goed. Even verder over Vertellers in Fryslân (ViF) en hun recente project ‘Herberg De Wolf’. In deze verhalenvoorstelling staan wolvenverhalen centraal. Een actueel thema, zegt ViF, nu de wolf aan een opmars in Fryslân bezig lijkt te zijn. Het mythische dier spreekt sterk tot de verbeelding en speelt al sinds mensenheugenis een belangrijk rol in sagen, fabels en legenden.

In ’Herberg De Wolf’ heeft men ook gehoord dat er een wolf in de buurt is gesignaleerd. Dan komen de verhalen los. De ene stamgast heeft een nog sterker verhaal dan de andere.
De voorstelling 'Herberg De Wolf' is flexibel van opzet en bestaat uit vier tot zes verhalen, die in wisselende samenstelling, zowel in het Fries als Nederlands door de leden van ViF worden verteld. Het is zeer geschikt voor kleinere theaters, buurt- en wijkcentra of in de openlucht en duurt, afhankelijk van de opzet, één á twee uur. Voor 125 euro is de voorstelling al te boeken. Die duurt dan een uur. Wie iets meer verhalen wil kiest voor de lange versie van 175 euro.
Vertellers in Fryslân is in 2008 ontstaan en bestaat uit 11 verhalenvertellers die elk hun eigen individuele vertelprogramma hebben. De een doet het erbij en de ander heeft van het vertellen zijn of haar vak gemaakt.
De première van 'Herberg De Wolf' is op 4 juli a.s. om 20:00 uur in Edens in Boerderij Lankester en daarna gaat de verhalenproductie op tournee langs verschillende theaters in Fryslân. Op www.vertellersinfryslan.nl staat precies wanner de voorstelling waar speelt en hoe ondernemers die naar hun podium kunnen halen. Veel succes en vertelplezier, ViF!

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Hidde Kat wandeling door Hollum