vrijdag 26 januari 2018

Arctisch Kookboekje



In mei 2018 werd er verteld tijdens het weekend van Expeditie Ameland en werd het Arctisch Kookboekje gepresenteerd. Wad Verteller Jeanet de Jong was Jantje Jans in een tentoonstelling in Museum Swartwoude, stond als Jantje Jans voorop het Arctisch Kookboekje en vertelde tijdens Expeditie Ameland over Jantje Jans.

Het Arctisch Kookboekje is een bijzonder boekje, een omkeerboekje. Het gaat over het eten en drinken van walvisvaarders en over wat de vrouwen thuis op Ameland voor hun gezinnen bereidden. Het is een bijzonder kookboekje, met recepten, verhaaltjes en fantastische illustraties.

 

Het omkeerboekje is uitgegeven als onderdeel van het festivaljaar 2018,het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks kat is. Het past bij de tentoonstellingen van het Museum Swartwoude in Buren en Museum Sorgdrager in Hollum. Het is tevens te vinden in de restaurants die tijdens Expeditie Ameland gerechten op het menu hebben die herinneren aan Hidde Kat en Jantje Jans. Bij bestelling van een Hidde Dirks-Kat menu in De Griffel of een Jantje Jans-menu in StrAnders of Strand Ballum wordt het boekje u gratis aangeboden.

Het Arctisch Kookboekje is voor € 5,-- te koop in de Amelander Musea, de deelnemende restaurants en in de boekhandels.

 

De walvisvaarders van de achttiende eeuw vingen in de wateren tussen IJsland en Groenland robben en maakten langs de kust van Groenland walvissen buit. Er werd goed mee verdiend, destijds, maar het eten aan boord was soms heerlijk en vaak niet te pruimen. De mannen kregen vaak te weinig goede voedingsstoffen binnen, met vitaminegebrek en scheurbuik tot gevolg. Over het eten van toen maaltijden gaat het ene deel in het Arctisch Kookboekje. Er staan gerechten in die de mannen door de scheepskok en door de Eskimo's voorgeschoteld kregen, naar informatie uit het dagboek van commandeur Hidde Dirks Kat dat hij bijhield tijdens zijn reis van voorjaar 1777 tot najaar 1778.

 

Het omkeerdeel gaat over de vrouwen, vanaf de vrouw van Hidde Kat tot aan de zeemansvrouw van 2018 toe. Het welkomstgerecht dat Jantje Jans voor haar man Hidde maakte staat erin, zoetigheid in dit geval, een citroentaart naar een recept uit 1774. 

Het Arctisch Kookboekje is een schatje om te zien en interessant en leerzaam om te lezen.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Hidde Kat wandeling door Hollum